Alimentární onemocnění a prevence

MZe a LF Karlovy Univerzity vydaly informační publikaci pro spotřebitele

Ministerstvo zemědělství (Informační centrum bezpečnosti potravin) ve spolupráci s Lékařskou fakultou Karlovy Univerzity vydalo publikaci o alimentárních onemocněních a prevenci proti nim. Publikace popisuje základní dělení alimentárních onemocnění v následujících kapitolách: MIKROORGANISMY A ČLOVĚK (MO proteolytické, lipolytické a sacharolytické ), ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A OTRAVY, BAKTERIÁLNÍ NÁKAZY Z POTRAVY (Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Bacilární úplavice – Shigelóza a Břišní tyf), BAKTERIÁLNÍ OTRAVY Z POTRAVIN ( Stafylokoková enterotoxikóza a Botulismus ), dále ONEMOCNĚNÍ Z POTRAVIN VYVOLANÁ PARAZITY (Trichinóza, Tasemnice a Škrkavky). Samostatná část je věnována VIROVÝM ONEMOCNĚNÍM Z POTRAVY (Žloutenka typu A – hepatitida A, Klíšťová encefalitida, BSE – Bovinní spongiformní encefalopatie a Ptačí chřipka – kuřecí mor). Druhá část je věnována jednotlivým druhům potravin a problematice výživy.
Publikace by měla sloužit spotřebitelům jako materiál pro získání přehledu a orientace v problematice výživy a rizik alimentárních onemocnění. K dispozici je v Informačním centru bezpečnosti potravin MZe, Slezská 7, Praha 2. Příručku si lze rovněž stáhnout z webu IC BP www.bezpecnostpotravin.cz v sekci: publikace, Jolana Rambousková, Dana Hrnčířová: Prevence onemocnění z potravin (2008).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *