Analýzou DNA ovčího a kozího sýra

byla prokázána substituce mlékem kravským.

Při testu ovčího sýra vyhověly ze sedmi druhů pouze dva, u 17 vzorků kozího sýra byly tři s přídavkem kravského mléka.
Čistě ovčí sýry byly pouze dva, dovážené z Itálie. Řada výrobků z Čech a Slovenska byla pouze z kravského mléka.
Analýzou sedmnácti kozích českých a slovenských sýrů bylo zjištěno ve třech vzorcích opět kravské mléko. Z kozích sýrů měly nejlepší kvalitu sýry francouzské, nejhorší sýry slovenské. Ceny sýrů se pohybují od 40 do 70 korun za kus. Největším problémem není šizení zákazníka na ceně, ale nebezpečí u lidí, kteří mají alergii na kravské mléko. Hodnocení sýrů bylo součástí výzkumného úkolu, který zadala Národní agentura pro zemědělský výzkum. Metoda, která byla vyvinuta ve Výzkumném ústavu potravinářského průmyslu má sloužit Státní zemědělské a potravinářské inspekci pro porovnávání potravin v tržní síti. Testování potravin na základě analýzy DNA se používá také při ověření falšování masných výrobků a čokolády a jejich nahrazení sójou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *