Antimikrobiální transportní pásy

Nové zařízení pro potravinářskou výrobu a obchod.

Antimikrobiální transportní pásy společnosti HabasitRossi, německé pobočky švýcarského mateřského podniku Habasit, znemožňují přenos škodlivých mikroorganismů jak na vrchní ploše pásu, tak i na jeho spodní straně.
Nové antimikrobiální výrobky, HabaGuard (určené pro trh v Severní Americe, Asii a částečně v západní Evropě) a HyGuard (pro evropský trh), splňují nejvyšší hygienické požadavky a vytvářejí dostatečné překážky proti růstu mikroorganismů dokonce v místech, kde jsou na povrchu pásů trhliny a řezy, které jsou během mytí jen obtížně dostupné. Jedná se zejména o případy zpracování vysoce citlivých potravin, např. masa, ryb a drůbeže.
Pásy jsou odolné i vůči chemikáliím. Při použití ve vlhkém prostředí nebo během mycího cyklu musí být transportní pásy stabilní vůči hydrolýze, chloru a dalším chemikáliím. Z toho důvodu vyspělé výrobky společnosti Habasit, zejména výrobní a mycí linky, mají pásy vybavené modifikovanou vrstvou polyolefinu, která se nazývá Habilene. Pásy v mycích linkách jsou optimální na čištění, jejich použitím se snižují časové ztráty na minimum a šetří se tím tedy náklady. Dále jsou velmi odolné vůči chemikáliím, např. v prostředí, kde je přítomen chlor.
U plastů, které jsou v současné době používány, se často stává, že jsou-li vystaveny působení chemických látek, dochází k narušování a zdrsnění jejich vrchních ploch. Na poškozeném povrchu se pak lépe udrží mikroorganismy.
Polyvinylchloridové pásy uváděné na trh výrobní skupinou HySan mají vysokou odolnost vůči olejům, tukům a mycím prostředkům, které obsahují chlor. Dále jsou významné svou větší stálostí vůči opotřebení a vyšší odolností vůči vysokým teplotám. Škála výrobků z řady dopravníkových pásů společnosti Habasit patří ke zvláštním způsobům přepravy potravin, které jsou vhodné pro využití nejen v oblasti výroby potravin, ale i při jejich balení a přepravě.
Otázka kvalitního mytí dopravníkových pásů byla rychle a velmi účinně vyřešena úplným přepracováním kloubové konstrukce vrchní části pásu. Používané klouby jsou nyní širší, zmenšil se prostor, kam by se mohly dostat zbytky potravin a postupnými úpravami se dospělo k tomu, že lze garantovat účinnější způsob oplachování.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *