Bakteriofágy mohou být použity k prevenci a tlumení koli infekcí u drůbeže

Výzkum bakteriofágů, objevených na počátku 20. století, byl přerušen vývojem antibiotik.

V současné době se zvyšuje zájem o použití bakteriofágů při terapii bakteriálních infekcí. V odborné literatuře se uvádí např. příznivý vliv bakteriofágů na likvidaci průjmů vyvolaných E. coli u telat, selat a jehňat. Prokazuje se účast fága na eradikaci infekcí E. coli u myší. Probíhá výzkum bakteriofágů za účelem zneškodnění patogenů v potravinách, jako jsou salmonely, campylobactery, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7 aj. Podle výzkumu redukuje bakteriofág účinně L. monocytogenes, snižuje počet salmonel a kampylobakterů u kuřat; provádí se i výzkum zaměřený na likvidaci salmonel u drůbeže. Experimentální prací u drůbeže v Arkansasu bylo prokázáno, že intramuskulární injekce bakteriofágu aplikovaná 24 nebo 48 hodin po vyvolání infekce E. coli proti kolibacilóze byla účinná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *