Bezpečnost potravin v Evropské unii

V. VEČEREK Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Veterinářství 2003;53:520-523

SOUHRN
Večerek V. Bezpečnost potravin v Evropské unii. Veterinářství 2003;53:520-523.
V Evropské unii koncem devadesátých let dvacátého století došlo k několika případům ohrožení zdraví spotřebitele z potravin, jejichž důsledkem bylo snížení důvěry spotřebitele v systém ochrany spotřebitele před nebezpečím z potravin působícím v rámci celé Evropské unie i v řadě jednotlivých zemí tohoto společenství. Evropská unie proto začala problematiku ochrany zdraví spotřebitele před nebezpečím z potravin komplexně řešit. V této souvislosti se začal stále častěji objevovat pojem “food safety“ překládaný do českého jazyka jako „bezpečnost potravin“. Na úrovni Evropské unie vznikl dokument „White Paper on Food Safety“ tj. „Bílá kniha o bezpečnosti potravin“, v němž byla zpracována koncepce pro zajištění bezpečnosti potravin v Evropské unii. „Food safety“ tj. „bezpečnost potravin“ se stal pojmem pro komplexní systém ochrany spotřebitele před nebezpečím pocházejícím z potravin v Evropské unii.

SUMMARY
Večerek V. Food safety in European Union. Veterinářství 2003;53:520-523.
At the end 90s of 20st century in EU there was described a couple of cases when health of people was in danger in connection with food. These affairs had have a negative impact on consumers´ confidence in protection system agaist danger coming from food in both all over EU and many of EU countries themselves. EU had started to solve the situation in complex. In connection with the situation the term „food safety“ had come up. EU administration office had worked out a document named „White Paper on Food Safety“ describing a concept for food protection settings in EU.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *