BSE je v klidu

V začínajícím předvánočním shonu si nikdo ani nevšiml, že již dva měsíce žádná kráva nezešílela a je to dobře.

Ačkoli zákazníci řeznictví dobře vědí, že kdyby se objevil v naší republice pátý případ, pro ně by to nic neznamenalo. Všechno to, co se objeví na pultech řeznictví prochází veterinární kontrolou, hovězí v tomto případě, pokud nepochází z mladých kusů pod 30 měsíců, je vyšetřováno na BSE. A preventivně se již na jatkách odděluje u poráženého skotu tzv. specifikovaný rizikový materiál, což jsou všechny nervové tkáně, které se odděleně zpracovávají a likvidují, takže se nic takového nemůže dostat do potravního ani potravinového řetězce. Je to možná opatrnost příliš velká, ale vzhledem k tomu, že o nemoci BSE není úplně ještě všechno známo, je tato opatrnost na místě.
K poslednímu listopadu bylo u nás celkem vyšetřeno přes čtvrt milionu kusů skotu, přesně 276 686 zvířat. Na to byly zjištěny čtyři kusy pozitivní (poslední 2. října), a to je dobré skóre, odpovídající charakteristice naší republiky jako země s nízkým výskytem BSE.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *