Budou výrobky se značkou Klasa testovány i na VFU?

Stanovení přesného obsahu přídavných složek

Vědci z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno testují nové metody, které mají pomoci rychle a přesně odhalit přidané rostlinné bílkoviny běžně přidávané do masných výrobků. Používají při tom tzv. imunohistochemické metody, které se uplatňují především v diagnostice nádorů v humánní medicíně. Ty by měly v budoucnu pomoci rychle a především přesně určit složení dané potraviny. Znát přesné složení potraviny je důležité zvláště pro alergiky – právě alergie na sóju a pšeničnou mouku spolu se slepičími vejci, kravským mlékem, arašídy, ořechy, rybami či plody moře tvoří dnes 80 – 90 % alergických reakcí na potraviny. Znalost složení je zároveň ale také indikátorem kvality či záměny surovin v masných výrobcích.
Stanovení přesného obsahu přídavných složek v potravinách je důležité zejména pro ochranu zdraví spotřebitele. Průběžná vyšetření masných výrobků z běžné tržní sítě za pomoci imunohistochemických metod provedená na VFU prozatím naznačují, že stále dochází k porušování platné české legislativy v této oblasti (vyhláška č. 326/2001 Sb.), která omezuje použití rostlinných bílkovin v některých typech masných výrobků. Přesné informace o potravině však slouží i k ochraně ekonomických zájmů konzumenta, neboť se může jednat také o falšování potravin, kdy sojová nebo pšeničná bílkovina slouží jako náhrada jiné kvalitní suroviny v masném výrobku.

Pro více informací kontaktujte:

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Lucie Stejskalová, tisková mluvčí
tel: +420 541 562 010, mobil: +420 724 321 352,
e-mail: stejskaloval@vfu.cz
www.vfu.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *