Certifikáty pro potravinářské a zemědělské firmy v EU

Novinkou je norma ISO 22 000.

Snaha uspět na trhu, získat konkurenční výhodu či proniknout na zahraniční trhy vede mnohé potravinářské, ale i zemědělské firmy k tomu, aby se zajímaly o různé existující systémy kvality a o certifikaci podle nich. Na tuto oblast klade velký důraz i Evropská unie. Pod její patronací proběhl uplynulý týden jako Evropský týden kvality v ČR. Jeho témata se samozřejmě dotýkají všech výrobců a poskytovatelů služeb, tedy i potravinářů a zemědělců.
Zájem o certifikáty podle některé z norem jakosti zvyšují obchodní řetězce, které je na některých dodavatelích přímo vyžadují. Zatím neexistuje jeden systém jakosti, na němž by se všechny řetězce a ostatní odběratelé dokázali dohodnout. Potravináři si tak postupně pořizují certifikáty podle normy ISO 9001, která je zaměřena na kvalitu managementu podniku, či ISO 14 001 orientované na šetrnost k životnímu prostředí. Poměrně hodně firem má také certifikovaný systém kontroly kritických bodů ve výrobě (HACCP). Některé řetězce navíc požadují certifikát podle standardu BRC či IFS. Novinkou je norma ISO 22 000, jejíž požadavky splnila v ČR jako první akciová společnost Pekárny a cukrárny Klatovy. Podle normy ISO 22 000 se mohou certifikovat i zemědělské firmy. Pro prvovýrobu je hlavně určen EurepGAP, který během příštího roku začnou některé řetězce po svých dodavatelích požadovat. V Polsku a Maďarsku již jeho podmínky splnilo kolem dvou stovek zemědělců.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *