České kotlety nitrofurany neobsahovaly

Celkem sto kusů kotlet z České republiky bylo zařazeno do mezinárodního testu, který měl prokázat, zda jsou v mase zbytky antibiotik. Ani jedna z nich neobsahovala zakázané nitrofurany. Test byl proveden v Dublinu a zkoumal 1500 vzorků vepřového z celé Evropy.

Nejhůře dopadly vzorky z Portugalska. Každý desátý byl pozitivní, kromě nich neprošla jedna kotleta z Řecka a jedna z Itálie. Všechny ostatní uspěly. České vepřové prošlo s čistým štítem, což potvrdilo, že v České republice se zakázaná léčiva nepoužívají.
Antibiotika skupiny nitrofuranů jsou podezřelá z toho, že přispívají ke vzniku rakoviny. Proto jsou také v Evropské unii od roku 1995 zakázána pro potravinová zvířata. Donedávna však neexistovaly metody, jak tato rezidua z masa zjistit. Nitrofurany jsou totiž velmi nestabilní a v organismu zvířat se rychle přemění. „Chemicky se vážou na poživatelné tkáně, tedy na svalovinu a zůstanou v ní uloženy a ani varem se nezničí. Přitom jsou karcinogenní,“ říká Milan Fránek z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně.
K účasti na celoevropském projektu Foodbrand, který měl vyřešit problém, jak spolehlivě určit stopy antibiotik v mase, bylo kromě 15 členských států unie přizváno i Maďarsko a Česká republika. Na metodě detekce nitrofuranů mají zásluhu i čeští odborníci z ÚSKVBL. „Náš ústav vytvořil jednoduché a levné screeningové testy, které stačí jen pro kontrolu, zda maso obsahuje, nebo neobsahuje zbytky nitrofuranů,“ vysvětluje Milan Fránek. Dubiózní vzorky se pak musí zkoumat dál konfirmační metodou, kterou provádějí v Holandsku, Belgie a Irsku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *