České potraviny s českými surovinami

Pokud budou chtít výrobci českých potravin získat alespoň nějakou podporu státu, budou je muset z 90 procent vyrobit z domácích surovin, u výrobků z mořských ryb pak 40 procent. Zároveň se musí podřídit vyhláškám, jimiž ministerstvo zemědělství bude určovat kvalitu potravin.

Tuzemské potraviny má po vstupu země do EU pomoci propagovat Marketingová agentura. Letos chce na její vznik dát ministerstvo asi 20 miliónů korun. Měla by přitom působit na tuzemském trhu i v zahraničí a přesvědčovat obchodníky a spotřebitele o přednostech českých potravin. Obdobné agentury mají nejen země unie, ale i některé kandidátské státy. Kupříkladu německá agentura CMA nedávno v Praze představila 38 potravinářských firem. Rakousko používá několik značek, třeba i logo pro bioprodukty. Polsko uděluje svým potravinářům značku „Dobré polské jídlo“, Maďaři mají už od roku 1999 „Dobrou maďarskou potravinu“.
Ministerstvo zemědělství zveřejní zítra podmínky Národního programu podpory domácích potravin. Právě v něm uvádí podrobnosti, za jakých pomůže s propagací českých potravin v evropské konkurenci. Úřad zároveň hodlá vyzvat veřejnost, aby pomohla vymyslet programu heslo a logo, které se má ještě letos začít objevovat na obalech výrobků, které kritéria programu splní.
Sami potravináři hodnotí aktivitu úředníků se smíšenými pocity. „Na normy a státní podpory nevěřím, spotřebitel si stejně sám rozhodne, co koupí,“ konstatuje Oldřich Obermeier, jednatel mlékáren TPK Hodonín.
Zdroj: HN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *