Vývoz hovězího masa z ČR do Kanady

Evropská komise povolila 18 členským státům vyvážet hovězí maso a výrobky z hovězího masa do Kanady. Maso a výrobky z něj budou muset splňovat kanadské limity na zbytky veterinárních léčiv. Společnosti mohou do 6. listopadu zažádat o registraci u kanadských úřadů prostřednictvím Státní veterinární správy (SVS). Bez registrace nebude vývoz možný.

Od začátku letošního roku mohou producenti vyvážet vepřové maso do Japonska a od loňského roku mohou vyvážet mléko do Chile. Do konce prvního pololetí 2015 zajistila SVS registraci pro vývoz mléka a mléčných výrobků do této jihoamerické země pro 18 českých mlékárenských podniků. Veterinární lékaři nyní posuzují žádosti o registraci dalších zájemců o vývoz mléka a mléčných výrobků do Číny, loni bylo schváleno 17 českých firem.
Časem by mohl být vyjednán vývoz mléka a mléčných výrobků do Peru a hovězího do Číny, v létě jednali veterinární lékaři s kubánskými zástupci o možnosti pokračování vývozu mléka na Kubu.
Vývoz hovězího masa z Česka je obecně velice malý, většinou představuje přepravu živého skotu do Rakouska nebo Německa za porážkou. Loni bylo z ČR exportováno podle Českého statistického úřadu zmrazené hovězí maso v ceně 103 milionů korun a čerstvé chlazené maso za 721 milionů korun. Do České republiky bylo importováno čerstvé maso  téměř za 2,5 miliardy korun.*

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *