Chov ovcí v České republice se v posledních letech rozšiřuje

Po průběžném poklesu v 90. letech vzrůstá počet ovcí se zaměřením na masnou produkci.

Od roku 2000 bylo zaznamenáno zvýšení stavu ovcí o dvě třetiny, zhruba na 140 000 kusů. V r. 1990 bylo v ČR zhruba 430 000 ovcí a beranů. Změnilo se také jejich využití, kdy se dříve chovali pro vlnu. V posledních letech vzrůstá zájem chovatelů o chov ovcí zejména v horských a podhorských oblastech. Pozitivně se projevuje i dotační politika státu. Relativně máme ale ovcí málo, protože zatímco průměr v EU se pohybuje kolem 72 kusů na 100 hektarů, v ČR nedosahuje tři kusy na 100 hektarů zemědělské půdy. Také spotřeba výsledné produkce masa je v porovnání s ostatními zeměmi unie mimořádně nízká a lze ji s ohledem na vysoký podíl domácích porážek odhadovat zhruba na 0,15 kilogramu
na obyvatele ročně. Důvodem je především vysoká cena dováženého jehněčího masa a nedostatečná nabídka z tuzemských zdrojů. Do budoucna lze očekávat postupné zvyšování spotřeby na 0,3 až 0,4 kg na obyvatele ročně. To odpovídá stavům ovcí v ČR kolem 250 až 300 tisíc kusů. V zahraničním obchodě se skopovým a kozím masem vykazuje Česká republika záporné saldo. V posledních letech zaznamenal světový obchod se skopovým masem výrazný nárůst, způsobený dlouhodobým poklesem stavu ovcí a také náhlým oživením poptávky v zemích EU.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *