Čína otevírá trh měkkých sýrů

Čína po intenzivním lobbingu evropských mlékárenských firem a jednání s odborníky EU znovu otevřela trh měkkých sýrů, který zhruba před dvěma měsíci uzavřela.

 

Čínské celní orgány koncem srpna zakázaly dovoz široké škály měkkých plísňových sýrů. Důvodem zákazu byly obavy, že obsahují příliš mnoho bakterií, které nebyly oficiálně povoleny. Opatření pocítili především francouzští a italští výrobci sýrů, jako je brie, camembert, gorgonzola a rokfór.

Evropští výrobci ale označují čínské normy za zastaralé. Čínské hygienické předpisy povolují v mléčných výrobcích jen několik druhů bakterií, avšak na dovoz se tato pravidla až dosud neuplatňovala. Podle zástupce Obchodní komory EU v Číně Bernharda Cekona byl dovoz plísňových sýrů už obnoven. Čínský úřad pro kontrolu jakosti (AQSIQ) na dotazy agentury ale neodpověděl. Opětovnému otevření trhu předcházela minulý týden řada bilaterálních jednání expertů EU s čínskými úřady. Čínská národní komise pro zdraví a plánování rodičovství poté zaslala AQSIQ prohlášení, že bakteriální kultury používané ve výrobě měkkých plísňových sýrů lidské zdraví neohrožují. Úřad poté celním orgánům nařídil zrušit restrikce na jejich dovoz.

Podle společnosti Euromonitor, která monitoruje také trh s potravinami, se v letošním roce na čínském trhu prodají sýry za 5,3 miliardy jüanů (17,8 miliardy Kč), tj. nárůst o 26 procent ve srovnání s loňskem. Více než 90 procent sýrů se dováží, zejména z Nového Zélandu a Austrálie. Poptávka představuje především levnější sýry „na pizzu“. Zájem o luxusnější sýry typu Brie a Camembert stoupá, jejich letošní podíl na celkovém prodeji odhaduje společnost na 15 procent.

Čína již v minulosti zakázala na kratší dobu dovoz sýrů z Evropy. V roce 2014 pozastavila dovoz sýrů z hygienických důvodů z nejmenované britské sýrárny. Kvůli obavám z obsahu karcinogenů zakázala import italské mozzarelly v roce 2008.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *