Do unie po prověrce

Od 1. ledna příštího roku by měly na našem trhu působit jen ty podniky zpracovávající suroviny živočišného původu, které splní podmínky legislativy. Od letošního 1. července totiž s největší pravděpodobností začne platit novela veterinárního zákona.

„Přinejmenším už pět let podnikatele upozorňujeme, že musí splnit příslušné hygienické normy, aby se mohli uplatnit i na společném trhu budoucí rozšířené Evropské unie,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny ředitel SVS ČR Josef Holejšovský.
Od července budou mít podniky šest měsíců na to, aby na základě tohoto zákona získaly od příslušných krajských veterinárních správ schválení pro svou další činnost. Každý bude prověřen a zařazen do jedné ze čtyř skupin. „V první budou ty, které požadavkům odpovídají a mohou tak působit na trhu celé rozšířené Evropské unie. Do druhé skupiny budou zařazeny velkokapacitní provozy, které ještě normy nesplňují, ale mají naději, že dosáhnou potřebné úrovně vlastními silami. To mohou doložit například tím, že mají zpracován příslušný projekt modernizace výroby a samozřejmě zajištěné peníze na tyto investice. Třetí skupinu tvoří devětatřicet podniků, které už v předstihu požádaly o přechodné období. Podmínky sice nestihnou splnit včas, ale mají naplánováno, do kdy tak učiní. Do té doby budou mít některá omezení pro uplatnění výrobků. A konečně zbudou podniky, které buď skončí, nebo budou muset výrazně omezit výrobní kapacity“, uvedl Holejšovský.
„Vyčistí se tím trh od podniků, které neinvestovaly do nových technologií. Skončí až třetina všech masných provozů,“ míní předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. „Když vstupovalo do unie Rakousko, bylo nesplnění norem pro tamní mlékaře pohromou. Z našich sedmdesáti mlékáren jsou některé připraveny dobře, jiné budou mít určitě potíže,“ nechce přesněji odhadnout dopad norem předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.
Ministr zemědělství Jaroslav Palas připouští, že očekávaný úbytek potravinářských firem bude mít vliv i na růst nezaměstnanosti. „Ale na druhé straně se tím zvýší efektivita výroby v našem potravinářství. Moderních zpracovatelských kapacit přitom máme dostatek,“ tvrdí Palas.
Zdroj: HN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *