Dovážený odpad vepřového masa ohrožuje producenty i spotřebitele

Agrární komora chce spolupracovat se zdravotníky a dovážené suroviny testovat v laboratořích.

Téměř polovinu z celkového množství vepřového masa dováženého do ČR tvoří masný odpad
který slouží hlavně jako surovina pro výrobu často nekvalitních potravin, především měkkých salámů a párků.
Dovoz vepřového masa do ČR vzrostl od roku 2003 z 1,3 miliardy na 6,7 miliard korun v minulém roce, podle celních dokumentů tvoří jateční odřezky jako laloky, kůže, tlamy a cáry masa 45,6 procent z celkového množství.
Kromě tuzemských producentů masa je dovozem masného odpadu ohroženo také zdraví spotřebitelů. Existuje přímá souvislost mezi pravidelnou konzumací nekvalitního červeného masa a výskytem rakoviny tlustého střeva, u níž je Česká republika na předním místě mezi zeměmi celého světa. Zatímco u všech ostatních nemocí se daří množství výskytu snižovat, u karcinomu tlustého střeva je tomu naopak. Komora proto chce spolupracovat se zdravotníky a dovážené suroviny testovat v laboratořích.
Zahraniční potraviny jsou stále více v českých obchodech zastoupeny, ačkoli jsou podle odborníků méně kvalitní než domácí. Situace je alarmující, protože jejich podíl každoročně roste a během jednoho či dvou let se můžeme dostat ze současných 40 až na 50 procent, což zásadním způsobem může ohrožovat české výrobce. Současný trend je podle zemědělců způsoben tlakem velkých obchodních řetězců, které diktují prodejní ceny potravin, a čeští výrobci jsou proto nuceni používat levné suroviny z dovozu. Mezi tuzemské producenty, kteří nemají vlastní jatka a u kterých je pravděpodobné, že nakupují maso ze zahraničí, patří např. Maso Krásno, Hamé Babice, Kmotr nebo Beskydské a Krušnohorské uzeniny.

Prezident Agrární komory
Jan Veleba

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *