E 128 červeň 2G je v potravinářském průmyslu již zakázaná

Barvivo může být metabolizováno až na anilin, který podporuje vznik nádorového bujení.

Před krátkou dobou zakázané barvivo E 128 červeň 2G, které bylo objeveno v loveckém salámu a salámu vysočina, pocházelo ze staré šarže. Ostatní šarže i ostatní výrobky byly u výrobce Vysočina a. s. Hodice v pořádku.
E 128 červeň 2G používaná v potravinářském průmyslu mohla za určitých okolností ohrozit zdraví člověka. Toto barvivo může být metabolizováno až na anilin, který podporuje vznik nádorového bujení. Podle dřívější legislativy EK jej bylo možné použít jen do velmi omezené skupiny masných výrobků. Na základě přehodnocení Vědeckou komisí při Evropském úřadu pro potraviny (EFSA) pak Komise přijala poměrně rychle nařízení platící pro všechny členské země. Jde o Nařízení Komise (ES) č. 884/2007 z 26. 7. 2007, které zakazuje používat zmíněné barvivo E 128 červeň 2G jako potravinové barvivo.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *