EFSA: data o spotřebě potravin

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zpřístupnil novou verzi Ucelené databáze dat o spotřebě potravin v EU (Comprehensive European Food Consumption Database), která poprvé zahrnuje také data v rámci projektu EU Menu.

Aktualizovaná databáze obsahuje nejnovější data v členských státech, zahrnující více skupin populace a nové kategorie potravin, např. energetické nápoje. Cílem projektu EU Menu, který zahrnuje všechny věkové skupiny od tří měsíců do 74 let, je posílit sběr dat v členských státech, pokud jde o jejich kvalitu, úroveň detailu a harmonizaci sběru. V rámci projektu EU Menu poskytl EFSA od roku 2011 finanční a metodickou pomoc v oblasti sběru 21 zemím EU. Všechna data obsažená v databázi jsou nyní klasifikovaná podle FoodEx2, klasifikačního systému který poskytuje detailnější a přesnější popis potravin a nápojů konzumovaných v EU, než jeho první verze.

Projekt EU Menu

EU Menu je výsledkem vývojového procesu započatého Vědeckým výborem EFSA již v roce 2005. V roce 2008 začal EFSA sbírat data o spotřebě potravin u dospělých na úrovni jednotlivých zemí Evropy pro jejich začlenění do své „Concise Database“. Následně byla vytvořena Ucelená databáze dat o spotřebě potravin v EU, která poskytuje extenzivnější a detailnější informace o většině zemí EU.*

Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *