Ekofarmy na Vysočině

Přímá cesta k odběratelům

Ekofarmy na Vysočině odolávají hospodářské krizi o něco lépe než tradiční zemědělci, i když se také musí vyrovnávat s poklesem cen svých produktů. Poptávka po biopotravinách stále trvá, výhodou šetrně hospodařících podniků jsou i vyšší dotace. Na konci minulého roku bylo v kraji 114 ekofarem a jejich počty stále rostou. Přibývají i provozy na výrobu biopotravin.
V souvislosti s ekonomickou krizí se pravděpodobně růst poptávky po biopotravinách zpomalil, ale je stále patrný. Některé druhy obtížněji skladovatelných biopotravin se přestávají objevovat v obchodních řetězcích, například maso. Stále se ale velmi dobře prodává biomléko. Obchodníci také platí méně – oproti roku 2007 ceny u většiny komodit klesly na polovinu.
Za rok 2008 přibylo v kraji 51 ekofarem a na začátku letošního roku v tomto systému na Vysočině hospodařilo 114 farmářů s 6914 hektary půdy.
Kvůli lepšímu zpeněžení produkce budují farmáři zpracovatelské provozy. V kraji se například staví dvě malé sýrárny a biojatka. Na výrobu sýra z kravského mléka se zaměřuje farma Lopaurova z Kadova na Žďársku. V sýrárně, která je právě dokončována, bude možné zpracovat až 200 litrů mléka denně – bude z něj asi deset kilogramů sýra. Tyto výrobky lákají hlavně rekreanty z velkých měst.
Je důležité hledat si přímou cestu k odběratelům, aby zemědělci nebyli tolik závislí na velkoobchodech a na obchodních řetězcích.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *