EÚ pro bezpečnost potravin potvrdil bezpečnost aspartamu

a denní limit pro jeho použití.

Experti pro potravinářská aditiva, aromata aj. potravinové doplňky, kteří spolupracují s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC), se na žádost Komise vyjádřili k nové dlouhodobé studii zaměřené na karcinogenezi aspartamu, kterou uveřejnila v roce 2005 European Ramazzini Foundation (ERF) v Boloni (Itálie). Podle uvedené studie může aspartam způsobovat rakovinu a současné návody týkající se použití aspartamu a jeho spotřeby je třeba nově prověřovat.
Experti EFSA–AFC došli k závěru, že studie ERF má formální chyby, což vede ke zpochybnění nálezů, jak jsou interpretovány ERF. Na základě důkazů, které jsou v současné době k dispozici, není zapotřebí revidovat bezpečnost aspartamu ani dříve stanovenou hodnotu jeho akceptovatelného denního příjmu (ADI: 40 mg/kg tělesné hmotnosti).
Bylo zjištěno, že denní příjem aspartamu v Evropě je na úrovni 10 mg/kg tělesné hmotnosti a je i u silných konzumentů aspartamu značně pod hodnotou ADI. Pro problematiku aspartamu vytvořil EFSA speciální internetovou stránku http://www.agronavigator.cz/attachments/EFSA_aspartam.pdf

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *