Export vepřového masa z Evropy

Největším odběratelem evropského vepřového masa bylo do roku 2013 Rusko. Po uvalení embarga na dovoz potravin se hlavním exportním evropským trhem stala Čína.

Mezi hlavní evropské vývozce vepřového masa patří Německo, Španělsko, Dánsko, Nizozemsko, Francie a Polsko. Česká republika vepřové maso spíše dováží. Čína se potýkala s výpadkem produkce, snažila se chovy ozdravit, menší chovy se zavíraly, nyní se snaží přejít na modernější výrobu. O vývoz do Číny mělo podle Státní veterinární správy letos zájem sedm tuzemských podniků, ale nebyly dojednané podmínky. Evropské chovatele prasat v uplynulých letech ohrožovala nízká výkupní cena, která klesla po výpadku odbytu na ruském trhu. Vepřového masa byl v Evropě přebytek. Zpracovatelé vykupovali v České republice od zemědělců vepřové maso v průměru o 2,32 Kč na kg levněji, než kolik činila výrobní cena. Ztráta chovatelů se pohybovala od 76 haléřů až ke 4,43 Kč za kg. Ceny se začaly navyšovat až ve druhé polovině loňského roku.

V naší republice bylo v loňském roce podle údajů Ministerstva zemědělství 2597 podniků s chovem prasat. Téměř 85 procent prasat bylo přibližně ve 150 největších firmách. Spotřeba vepřového masa se v tuzemsku podle odhadu ÚZEI loni meziročně navýšila o 1,6 procenta na 43,6 kilogramu na osobu. Import vepřového maso směřuje především z Německa a také ze Španělska.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *