Francouzští pěstitelé si oblíbili geneticky modifikovanou kukuřici

Letos se meziročně zvýšily plochy na více než 21 tisíc hektarů.

Geneticky upravená kukuřice je u farmářů na rozdíl od spotřebitelů stále oblíbenější, protože odolává hlavnímu hmyzímu škůdci a přináší vyšší výnosy. Kukuřice upravená geneticky tak, aby odolala zavíječi, je v Evropě zatím jedinou plodinou povolenou komerčně pěstovat. Americká firma Monsanto, která její semena produkuje, očekává, že v příštích deseti letech se bude plocha osetá touto plodinou zvyšovat každoročně o 50 až sto tisíc hektarů. V letošním roce osetá plocha dosahuje sto tisíc ha.
Ve Francii Monsanto očekává rozšíření produkce GM kukuřice na 600 tisíc hektarů. Letos francouzští farmáři oseli kukuřicí 1,4 milionu hektarů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *