Hlemýždi se docela dobře vyvážejí

Do Francie směřují zásilky hlemýžďů i z ČR

Hlemýždi – zdánlivě okrajová potravina živočišného původu, se docela dobře vyvážejí. V naší republice jde jen o okrajovou lahůdku, ale například ve Francii je hlemýždí maso stále vyhledávanou pochoutkou. Hlemýždi musejí pocházet z podniku, který je schválený a je pod státním veterinárním dozorem. „Produkty“ musejí být zdravotně nezávadné ve všech fázích výroby a musejí splňovat veterinární požadavky, tzn. být označeny identifikační značkou a provázeny průvodním dokladem (obchodní doklad). Osoby, které se podílejí na obchodování, musejí předem požádat místně příslušnou krajskou veterinární správu o registraci.
Problematiku řeší nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 853/2004. Potravinářský podnik, který připravuje hlemýždě k lidské spotřebě schvalují orgány veterinární správy. Hlemýždi musejí být zpracováni v zařízení, které je konstruováno, uspořádáno a vybaveno k tomuto účelu. Uhynulí hlemýždi nesmějí být k lidské spotřebě připravováni. Aby byla splněna mikrobiologická kritéria stanovená v nařízení 2073/2005 vaří se zhruba 2,5 hodiny. Na odebraných vzorcích musí být provedeno organoleptická vyšetření. Pokud by se zjistilo, že představují riziko, nesmějí být k lidské spotřebě použiti. V ČR se ročně nasbírá od dubna do května asi 300 000 kg hlemýžďů (vykupují se jen s ulitou o průměru nad 3 cm). Z tohoto množství se u nás zkonzumuje asi 10 000 kg hlemýžďů. Jejich obliba rok od roku stoupá. Většina produkce pochází z oblastí Jihomoravského kraje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *