Hygiena prodeje masa na trzích se vymáhá těžko

Při dozoru zjišťují veterinární inspektoři řadu porušení legislativních pravidel prodeje masa a živočišných produktů, které mohou znamenat zdravotní rizika nebo ztrátu důvěry v tento druh prodeje.

Právě tomu chtějí kontroloři zamezit, řekl na Konferenci o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu v Brně Jiří Hlaváček z Ústřední veterinární správy. Uvedl, že jakákoli, byť malá, podpora zemědělství je potřebná.
Ministerstvo zemědělství a Státní veterinární správa vydaly Kodex farmářských trhů a Desatero farmářských trhů, kterými chtějí předejít rizikům zneužití dotací s trhy spojenými a zdravotním rizikům. Jsou si vědomi, že některé požadavky jsou hůře vymahatelné, některé prakticky nevymahatelné, a záleží jen na provozovatelích trhů, zda budou od prodejců dodržování pravidel vyžadovat. Tam, kde trhy vznikají živelně na místech, která nejsou pro trhy určena, nelze podle prakticky dozor vykonávat.
V rámci desatera veterinární správy mohou prodejci na trzích například prodávat syrové mléko a smetanu pouze z prodejního automatu, prodejci musí být čistí a dodržovat hygienu, maso se musí skladovat při předepsaných teplotách a je nepřípustné prodávat maso z domácí porážky mimo drůbeže a králíků. Podle Hlaváčka je však nutné dodat, že prohřešky při prodeji produktů živočišného původu se netýkají všech prodejců. Stánky některých prodejců jsou na velmi vysoké úrovni a prodej je mnohdy hygieničtější než v kamenných prodejnách.
Diskuse proběhla i nad dalšími tématy, například o novém zákonu o domácí porážce skotu
, chovu zvěře na farmách a jejím porážení, o aktuálních změnách ve veterinární hygienické legislativě aj.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *