Inspekce našla falšovaný med

Nepovolený přídavek cukru prokázala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v šesti ze sedmi různých vzorků medu společnosti JSG FOOD z Radobyčic na Plzeňsku, odebraných v obchodních řetězcích. Zbývající nevyprodané šarže inspekce zakázala prodávat a ve správním řízení uloží obchodníkům pokuty.

I když firma JSG chybu uznává, tvrdí, že nejde o žádný zdravotně závadný parametr. Navíc se domnívá, že podnět nepodali včelaři nebo spotřebitelé, ale že jde o konkurenční boj. Podle majitele JSG Jiřího Straky nakoupila firma v období Vánoc šarži medu od slovenských včelařů a tento parametr skutečně neprověřila, neboť vzhledem k velké poptávce nebyl čas dělat vzorky na všechny parametry. U slovenského medu ale firma prověřila všechny zdravotně závadné parametry – zejména obsah antibiotik.
Podle SZPI med nebyl zdravotně závadný, ale výrobce jej falšoval a tím se neoprávněně obohatil na úkor spotřebitele. JSG se hájí tím, že bylo do medu přidáno osm procent cukru, což není zdravotně závadné a nikdo na tom nezbohatne.
Cílenou kontrolu provedli inspektoři na základě podnětu od spotřebitelů. Zaměřili se přitom na jakost a přídavky cukrů na bázi kukuřice či cukrové třtiny. Laboratoře v německých Brémách a ve Výzkumném ústavu včelařském v Libčicích nad Vltavou používaly přitom metodu izotopové analýzy. O výsledku kontroly již inspekce informovala Státní veterinární správu, do jejíž kompetence výroba medu patří.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *