Inspektoři EU zjistili nedostatky v hygieně

Inspektoři navštívili v r. 2006 255 podniků v 78 zemích.

Inspektoři (FVO) Evropského potravinářského a veterinárního úřadu věnovali pozornost hlavně plnění hygienických požadavků a zajišťování bezpečnosti potravin (68 %), ale i zdraví zvířat (14 %) a zdraví rostlin (5 %). 159 inspekcí se uskutečnilo v 25 členských státech EU (nejčastěji ve Velké Británii, Německu, Itálii a Polsku), 31 v kandidátských zemích (po 13 inspekcích v Bulharsku a Rumunsku) a zbytek v jiných zemích světa. V 26 % šlo o kontrolu potravin živočišného původu, v 12 % o kontrolu dovozu, v 7 % o kontrolu TSE a vedlejších živočišných produktů.

Členské země
V sedmi (nejmenovaných) členských státech byly zjištěny zásadní nedostatky v uspořádání, obsluze, výrobní hygieně a kontrolních postupech.
Bylo započato s novou sérií inspekcí zaměřených na salmonelu ve vejcích (Francie, Polsko, Španělsko, Velká Británie). Zvláštní pozornost byla v osmi členských státech věnována systému prevence před BSE, přičemž byl zjištěn poměrně uspokojivý stav.

Kandidátské země
V Bulharsku a Rumunsku většinou nejsou splněny požadavky na syrové mléko a na identifikaci a registraci chovaných zvířat. V Bulharsku byly zjištěny problémy v produkci červeného masa. Náprava nedostatků bude prověřena v r. 2007.
Velmi malé zlepšení proti roku 2005 zjistili inspektoři v Chorvatsku. Většina legislativy EU není transponována, kompetentní úřady nemají přiděleny žádné zvláštní prostředky ani nedošlo ke zlepšení v podnicích a v postupech proti onemocnění zvířat.

Ostatní země
V 31 zemích světa byly kontrolovány zdravotní podmínky při exportu produktů rybolovu a byly zjištěny velké rozdíly. Někde bylo nutno přistoupit k pozastavení obchodu. Některé laboratorní kapacity byly nedostačující, personál nedostatečně proškolen a kontroloři málo motivování k sledování celého potravinového řetězce. Potenciální riziko i ze špatných hygienických podmínek na rybářských lodích a v přístavech.
Zpráva FVO za r. 2006
EU Food Law 2007;306:22-23.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *