Inspektoři SZPI uzavřeli 105 provozoven

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letních měsících pokračují v intenzívní kontrole dodržování hygienických předpisů v provozovnách společného stravování a potravinářských provozech. Výsledky kontrol v polovině roku 2016 ukazují, že povědomí o základních povinnostech v oblasti dodržování potravinového práva u řady provozovatelů stále zůstává na značně neuspokojivé úrovni.

 

Od 1. 1. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni z důvodů zejména závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 105 provozoven, z toho se jednalo o 2 provozovny velkoobchodu, 10 provozoven drobných výrobců a nejvýznamnější podíl tvořily obchodní provozovny a společné stravování. Opakovaně problematický je segment společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor v 47 případech. Konkrétním důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně.

Obdobná situace je v segmentu maloobchodního prodeje, kde inspekce uložila zákaz užívání prostor celkem 46 provozovatelům. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří výskyt škůdců ve skaldech i na prodejní ploše, potraviny poškozené okusem, nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a dlouhodobě zanedbaný úklid. Podrobnosti včetně fotodokumentace jsou k dispozici na portálu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny. SZPI zahajuje s provozovateli správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem ke stávajícím výsledkům bude inspekce v kontrolách pokračovat i ve druhé polovině roku 2016.*

Zdroj: www.szpi.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *