Inspektoři SZPI zjistili loni při kontrolách téměř pět tisíc nevyhovujících vzorků potravin

Zhruba polovina potravin byla vyrobena v České republice.

Loni provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) téměř 26 tisíc kontrol. Mezi navštívenými subjekty převažovaly prodejny maloobchodní sítě (téměř 16,5 tisíce), dále výrobny (asi 7,3 tisíce), velkosklady (zhruba 1,8 tisíce). Nejvíce nevyhovujících potravin bylo v maloobchodní síti, a to zhruba čtyři tisíce, méně ve výrobě (396) a ve velkoobchodě (237). Pokud jde o komodity, k nejvíce nevyhovujícím vzorkům patřila tradičně zelenina (680) a ovoce (602). Na třetím místě byla drůbež a vejce (celkem 543) a na čtvrtém víno (477). Naopak jen jeden špatný výsledek vykázala jedlá sůl, pouze dva pivo, tři přídatné látky, včetně arómat, prodávané spotřebitelům. Ze všech komodit se neodebíral stejný počet vzorků. Inspektoři se jako každoročně cíleně zaměřili na ty výrobky a výpěstky a ta místa, kde se s problémy setkávali nejčastěji i v uplynulých letech. I to je důvodem vysokého skóre ovoce a zeleniny a naopak jediného provinění výrobců soli.
Mikrobiologický rozbor byl proveden loni u 961 vzorků potravin. Z nich ve 14 případech, tj. 1,4 procenta, pracovníci inspekce konstatovali, že jsou škodlivé pro zdraví případných konzumentů. Stejně tak deset balených vod (jedno procento z hodnocených) neodpovídalo mikrobiologickým požadavkům. U balených vod šlo zejména o nálezy tzv. indikátorových mikroorganismů, tedy kolonií rostoucích při 36 a 22 °C a v několika případech i o Pseudomonas aeruginosa. V cukrářských výrobcích (v 0,8 procenta) byly zjištěny salmonely a v lahůdkách (1,2 procenta) listérie. Salmonely byly i ve dvou vzorcích masa a masných výrobků. Inspekce také zaznamenala oproti předchozímu roku zvýšení počtu vzorků kojeneckých vod neodpovídajících požadavkům normy. Přes 6,5 tisíce odebraných potravin a vod prověřovaly loni laboratoře i z hlediska obsahu cizorodých látek. Šlo o více než 55 tisíc rozborů. Ze zmíněného množství nevyhovělo 248 vzorků. Při kontrole jakostních parametrů neodpovídalo legislativě či normám 1966 potravin. Nejvíce prohřešků objevili inspektoři v označování — šlo celkem o 1979 případů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *