Jednání o standardech pro welfare brojlerů v EU selhala

Přes pět miliard brojlerů ročně vykrmených a poražených v EU, zůstane i nadále bez legální ochrany na farmách.

Jednání o schválení návrhu směrnice, která by stanovila minimální standardy pro kuřata chovaná na výkrm, selhala. Přerušení rozhovorů způsobilo zejména odmítnutí navržených velmi mírných opatření pro reformu welfare ze strany Francie, Polska, České republiky a Maďarska.
Návrh směrnice stanovoval konkrétní údaje, kterými se mohly řídit kontrolní orgány. Drůbež, která tvoří nejpočetnější skupinu hospodářských zvířat vykrmených ročně v Evropské unii, zůstane i nadále bez právní ochrany. Je nezbytné, aby rozhovory byly co nejdříve obnoveny. Skoro všichni brojleři jsou podle poradce vykrmováni intenzivním způsobem. Jsou umístěni v bezokenních halách, někdy tak přeplněných, že jak ptáci vyrostou, nelze spatřit podlahu. V jedné hale může být namačkáno až 50 000 kuřat, neexistují žádné legislativní limity.
Hlavní problémy pro život a welfare brojlerů plynou z tlaku na jejich co nejkratší dovršení věku pro porážku (s užitím selektivního šlechtění) v přibližně 41 dnech, což je dvakrát tak rychleji než před 35 lety. Nohy nedokáží nést velikou váhu těla a podlamují se. Desítky milionů kuřat trpí a jsou mrzačeny.
Podle nedávné studie provedené v Německu u komerčních hejn pěti velkých britských producentů kuřat bylo prokázáno, že 27, 3 % kuřat má mírné nebo vážné problémy končetin, které zhoršují jejich schopnost chůze (studii objednalo britské ministerstvo zemědělství a byla provedena na univerzitě v Bristolu). To znamená, že každým rokem trpí přes 200 milionů brojlerových kuřat poškozením končetin. Neúspěch rozhovorů představuje ztracenou šanci pro producenty kuřecího masa v EU stanovit zlepšené standardy welfare a ustavit evropské kuřecí maso vyšším welfare produktem v porovnání se zeměmi mimo EU.
Poradce vznesl požadavek na zákazníky, aby upustili od nakupování průmyslově vykrmovaných kuřat a žádali raději kuřecí z kuřat pocházejících z chovů volných nebo ekologických. Žádáme také supermarkety, aby nastavily vyšší welfare standardy pro drůbež chovanou uvnitř, zvláště by měly žádat, aby drůbež měla více prostoru a aby byly užívány pomalu rostoucí linie, u nichž není tak vysoké riziko bolestivých problémů s končetinami, než u rychle rostoucích kuřecích hybridů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *