Jihočeští farmáři vyrobili v prvním čtvrtletí nejvíce masa v zemi

Za první tři měsíce dodali na trh 14.133 tun masa v jateční hmotnosti.

Bylo to o asi procento více, než kolik chovatelé vyrobili loni v témže období. Jen asi o 50 tun zaostali za Jihočechy farmáři ze Středočeského kraje a Prahy. Vyplývá to z údajů českobudějovické pobočky Českého statistického úřadu.
Chovatelé v kraji zvýšili meziročně produkci u hovězího a telecího masa. Výroba těchto tradičních druhů vzrostla meziročně o necelých sedm procent na 2718 tun a byla druhá nejvyšší v zemi. Naopak produkce vepřového masa klesla o čtyři desetiny procenta na 11.409 tun. Jihočeši k 1. dubnu chovali zhruba 341.000 kusů prasat. Nižší byla i produkce skopového a jehněčího masa.
Výroba masa vyjma drůbežího se meziročně za první čtvrtletí v Česku snížila o 1,2 procenta na 102.297 tun. Nejvíce, asi o čtvrtinu, klesla produkce telecího masa. Za nižší porážku mohou zřejmě nižší stavy chovů. Snížení domácí výroby souviselo i se zvýšením dovozu ze zahraničí. Například dovoz vepřového masa se zvýšil meziročně o 28,5 procenta.
Mezi kraji zaznamenali nejvyšší pokles produkce zemědělci z Libereckého kraje, kteří vyrobili o třetinu masa méně než loni. Naopak nejvyšší nárůst v zemi evidovaly podniky na Vysočině. Tamním chovatelům se podařilo dodat na trh meziročně o 11 procent více masa. Dařilo se jim hlavně ve výrobě vepřového masa, jehož odbyt zvýšili o 18 procent.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *