Jihočeští farmáři zvýšili produkci masa

V ČR produkce masa klesla

Farmáři z Jihočeského kraje zvýšili v prvních třech čtvrtletích loňského roku produkci masa. Na trh dodali 43.660 tun vepřového, hovězího a skopového, což bylo meziročně o 2,1 procenta více. Nadále si tak drží pozici největšího tuzemského výrobce masa. Od ledna do konce září se na celorepublikové produkci podíleli jednou sedminou.
V celé ČR se výroba masa v jateční hmotnosti snížila o 3,1 procenta na 299.600 tun, uvedl Český statistický úřad. Například vepřového masa se vyrobilo o čtyři procenta méně. Řadě zemědělců se chovy nevyplácejí, a proto je ruší. V lepším případě stavy prasat tlumí. Zemědělci investovali do chovů nemalé peníze, a nechtějí je proto zlikvidovat. Ekonomickým problémům přitom chovatelé prasat čelí už dlouhou dobu.
Přesto zvýšili zemědělci z Jihočeského kraje meziročně produkci u všech tradičních druhů masa kromě skopového. Růst ale nebyl takový, jako v dřívějších letech. Výroba hlavní komodity regionu – vepřového masa – vzrostla o 2,3 procenta na 34.881 tun, což bylo nejvíc vyrobeného vepřového masa v ČR. Produkce hovězího masa v regionu vzrostla jen o 1,1 procenta, stejně jako v celé zemi,. Produkce hovězího masa dosáhla 8 752 tun a po Pardubickém kraji s 12 000 tunami byla druhá nejvyšší. O čtvrtinu poklesly dodávky skopového masa.
Kromě jihu Čech zvýšili od ledna do konce září výrobu masa už jen ve čtyřech krajích. Ve zbytku republiky hlásí statistici pokles produkce, nejvýrazněji v Karlovarském kraji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *