Jogurt musí být správně označen

Výrobek s dalšími přídavky by měl být označen jinak než bílý jogurt.

Podle vyhlášky č. 77/2003 (což je prováděcí předpis k zákonu o potravinách) může být označen jako bílý jogurt jen takový výrobek, který jogurtem doopravdy je.
Ve smyslu této vyhlášky se jogurtem rozumí mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi pomocí uvedených mikroorganismů. Problém spočívá v tom, že přidávat další příměsi, jako škrob, želatinu a jiné látky se výslovně nezakazuje.
Například na jednom výrobku označeném jako jogurt lze nalézt označení české a slovenské, přičemž slovenský popis odpovídá v duchu vyhlášky č. 77/2003 – „neochutený jogurtový krém“, na rozdíl od českého, který uvádí, že jde o bílý jogurt, i když podle správně uvedeného složení obsahuje i zmíněnou želatinu a škrob, konzervační látky aj.
Státní veterinární správa již výrobce několikrát při různých příležitostech upozorňovala na povinnost správně výrobky označovat. Ale jak je vidět, jde „o běh na dlouhou trať“. Proto se orgány státního dozoru na takovéto případy stále zaměřují.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *