Kapr s příznivým účinkem na srdce

Lidé před vánocemi si letos mohou poprvé koupit kapra s větším podílem omega 3 mastných kyselin

Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity ve Vodňanech, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin bude k dostání na prodejních místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a Blatné. Vyšší podíl omega 3 mastných kyselin má kapr ze speciální krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. V porovnání s běžným kaprem bude zhruba o 15 procent dražší.
 
Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny. Vědci potvrdili, že maso kapra s omega 3 mastnými kyselinami má pozitivní vliv na zdraví. Dobrovolní pacienti, kteří se po operaci srdce zotavovali v Lázních Poděbrady, čtyři týdny konzumovali kapra s vyšším podílem omega tři mastných kyselin. V porovnání s ostatními pacienty, kteří drželi klasickou dietu, měli významně zlepšené parametry tukového spektra krve.
Omega 3 esenciální nenasycené mastné kyseliny působí preventivně proti vzniku srdečních a cévních onemocnění. Snižují hladinu krevních tuků, zabraňují usazování cholesterolu, chrání před vznikem degenerativních onemocnění a snižují krevní tlak.
 
Zdroj: www.ctk.cz
 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *