Kapra u stánku nemusí usmrcovat řezník

Podmínky pro prodej i usmrcování ryb stanoví veterinární legislativa.

Podle veterinární legislativy smí porážet hospodářská zvířata na jatkách jen osoba způsobilá, tj. v oboru vyučená, poučená a proškolená. To však se netýká sezónního prodeje ryb na stáncích, tak jak je uskutečňován před vánoci.
Podmínky pro prodej i usmrcování ryb stanoví veterinární legislativa, zejména pak zákon na ochranu zvířat proti týrání. Inspektoři krajských veterinárních správ a Městské veterinární správy kontrolují jak jsou tato ustanovení plněna.
Kultura prodeje ryb a i hygienická úroveň je rok od roku znatelně lepší.
Usmrcení kapra musí předcházet omráčení tupým předmětem na temeno, tj. kousek nad očima, a poté musí okamžitě následovat vykrvení přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou.
Zásadní povinností prodejce i toho, který ryby usmrcuje na přání zákazníka, tj. osoby, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí mít zdravotní průkaz a musí mít ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holinky a gumové rukavice), dále patřičné vybavení prodejního místa a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. To je kromě dokladu o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování předmětem kontrol orgánů státního veterinárního dozoru.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *