Kečupy obsahují často mykotoxiny a pesticidy

Kečupy, které jsou k dostání na tuzemském trhu, často obsahují nebezpečné mykotoxiny a pesticidy. Výsledky jsou zveřejněny ve spotřebitelském časopisu dTest. Bylo testováno 22 druhů kečupů a ve všech odborníci zjistili mykotoxiny. Přítomnost mykotoxinů svědčí o tom, že část použitých rajčat byla nahnilá či plesnivá. V testu zaměřeném na podíl rajčat v kečupu neobsahovalo šest výrobků požadované množství. Vyhlášku ministerstva zemědělství, která stanovuje minimální podíl rajčatové suroviny v kečupu, se někteří výrobci snaží obcházet úpravou názvu např. "kečupová omáčka". Rajčata jsou v kečupu nejčastěji nahrazena levnější jablečnou dření, karotkou nebo cibulí, běžný je i přídavek cukerných sirupů ze škrobu anebo modifikovaných škrobů. Senzorické hodnocení bylo zaměřeno nejen na celkovou chuť kečupu, ale také na vzhled, konzistenci, barvu a intenzitu rajčatové chuti. Čím vyšší množství rajčat kečup obsahuje, tím lepší má chuť. Kvalitní kečupy nemusí být drahé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *