Klonované krávy dávají kvalitnější mléko

Časopis Nature Biotechnology informoval o tom, že tým pod vedením Goetze Laibleho provedl úspěšný pokus klonování hovězího dobytka. Krávy se vyznačují tím, že poskytují kvalitnější mléko.

Devět dobytčat dokázal jako první na světě vyklonovat vědecký tým v novozélandském městě Hamilton. Zdejší badatelé dokázali, tyto krávy poskytují mléko, které je nejen lepší a odolnější vůči teplu, ale zároveň obsahuje daleko více proteinů prospěšných lidskému zdraví.
Kappa-kasein zvyšuje teplotní stálost během výroby sýrů, beta-kasein zase pomáhá při srážení mléka v sýrárnách. Naklonované krávy produkují až o dvacet procent více beta-kaseinu než jejich „normální“ vrstevnice a dvakrát tolik kappa-kaseinu.
Zdroj: AFP, ČTK, Moje noviny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *