Konference o využití nanotechnologie při výrobě potravin

25.-26. 10. 2006, Amsterodam.

Nanotechnologie má zvýšit bezpečnost potravin. Databázi s více než 200 výrobky ošetřených pomocí nanotechnologie, které jsou nyní na trhu najdete na:
http://www.foodproductiondaily.com/news/ng.asp?id=67113).
EU podpořila výzkum nanotechnologie v oblasti chlazených a zmrazených potravin. Vědci z univerzity v Kentu (VB) obdrželi 800 tisíc EUR na studium nanotechnologie, která má zvýšit bezpečnost a kvalitu chlazených a zmrazených potravin. O nanotechnologii se hovoří jako o příští revoluci v řadě průmyslových oborů, včetně výroby potravin. Očekává se, že nanotechnologie napomůže výrobcům při výrobě potravin nového typu. Nanotechnologie však vzbuzuje obavy spotřebitelů, neboť nejsou známy důsledky konzumace částic nanorozměrů, které se mohou v těle chovat specificky.
Grant EU byl poskytnut výzkumné skupině na univerzitě, která se zabývá nanobiotechnologií. Uvedená skupina je součástí širšího konsorcia působícího v rámci EU, které se věnuje vývoji a integraci technologií nového typu ke zvýšení bezpečnosti a jištění kvality v chladírenském a mrazírenském řetězci dodávek potravin. Na využití nanotechnologie v potravinářském sektoru je zaměřena firma vyrábějící aromata pro nové přísady, využití nátěru na bázi nanočástic pro výměník tepla v pivovaru v Mexiku, využití nanotechnologie při výrobě nápojů (funkční obal a kapsle uvolňující plyn – vznik syceného nápoje).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *