Kontaminované potraviny v Číně

Čínská vláda přijala v roce 2009 nový zákon o bezpečnosti potravin, který měl veřejnost po kontaminaci mléka s průmyslovou chemikálií melaminem uklidnit, a vnést do potravinářství tvrdé kontroly zajišťující zdravotní nezávadnost produktů. Nyní se ale podle odborníků ukazuje, že přijatá pravidla nejsou účinná. Např. nový trh pro mršiny prasat uhynulých na nemoci, jejichž maso mělo být zničeno se zpracovávají do potravin. Tímto způsobem na čínský trh dostane 20 až 30 milionů uhynulých vepřů ročně. V pondělí vydalo čínské ministerstvo zdravotnictví seznam 151 zakázaných potravinových přísad a vláda slíbila, že ještě letos přijme nová pravidla bezpečnosti potravin, čímž podle odborníků nepřímo přiznala, že dva roky starý zákon j nefunguje. Příčin problémů s bezpečností potravin v Číně je mnoho. Jedním z aspektů je, že čínský právní systém je neúplný. Spousta pravidel je nejasných, což způsobuje právní mezery." V centrální čínské provincii Chu-nan bylo o víkendu hospitalizováno 91 vesničanů poté, co snědli vepřové maso kontaminované clenbuterolem, látkou dávanou prasatům, aby bylo jejich maso libovější. Lékaře muselo celkem vyhledat 286 lidí. Navzdory ujištěním, že se z trhu podařilo stáhnout a zničit všechny mléčné produkty kontaminované melaminem, se znovu a znovu výrobky s průmyslovou chemikálií objevují. Při posledním nálezu zabavily úřady ve městě Čchung-čching na jihozápadě Číny 26 tun sušeného mléka s melaminem. Situace může být ještě horší kvůli dopadu inflace na výrobce potravin. Index spotřebních cen dosáhl v Číně minulý měsíc dvaatřicetiměsíčního maxima, což vyvíjí ohromný tlak na zemědělce a potravináře platící za nákladnější suroviny a dražší distribuci. Vládní cenová kontrola přitom často znamená, že tíži těchto nákladů nemohou přenést na spotřebitele.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *