Kontrola listerií

Od února provedli inspektoři všech krajských veterinárních správ ve výrobnách a pracovnách 1 117 cílených kontrol.

Každý týden je o situaci informován ústřední ředitel Státní veterinární správy.
Od února do července inspektoři zjistili téměř 50 pochybení, ve všech případech uložili buď závazný pokyn k odstranění závad, popřípadě mimořádné veterinární opatření spojené s uložením pokuty, ve všech případech pak zákaz uvedení do oběhu a zlikvidování produktu v asanačním podniku.
Pokud lze zhodnotit výsledky kontrol, tak nejčastější pochybení veterinární inspektoři zjišťovali u masných výrobků tepelně opracovaných, které však byly opracované málo, tj. nedovařené, jednalo se především o různé klobásky, jitrnice, tlačenky, měkké salámy. Problémy byly zjištěny také u některých uzených ryb a sýrů. Ve všech zjištěných případech nebyly závadné výrobky propuštěny do tržní sítě a byly tzv. neškodně odstraněny, tj. zlikvidovány v asanačním podniku. Pochopitelně u všech výrobců byla a jsou kontrolována nařízená veterinární opatření.
Při pohledu na statistiku nálezů je možné konstatovat, že asi 50 % nálezů pochází z masných výrobků, 30 % z rybích výrobků a asi po 10 % výrobků mléčných a lahůdek. Pokud jde o lahůdkářské výrobky, tak výskyt listerií se týká asi ze 75 % těch, které obsahují majonézy. A pokud jde o masné výrobky, tak potenciálně nejrizikovější jsou právě ty vařené (50 %) a měkké (asi 15 %).
A poučení pro spotřebitele? Do tržní sítě se v případě českých výrobků uvádějí výrobky zdravotně nezávadné ze závodů, které jsou pod veterinární kontrolou. Když se však přesto zákazníkovi při prodeji něco nezdá, což nelze vyloučit, nechť řeší problém buď v rámci normálního reklamačního řádu, popřípadě ať kontaktuje místně příslušnou veterinární správu, která prověří ve kterém stádiu distribuce či výroby mohlo dojít k chybě.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *