Krajskou radu svazu chovatelů ovcí a koz

založili chovatelé v Plzeňském kraji.

Chtějí propagovat jen maso ovcí, chovat ovce na vlnu se dnes již nevyplatí. V regionu je farem hodně, zejména na Šumavě. Nejlepší je nizozemské plemeno Zwartbles, které je velmi odolné, má největší přírůstky a je hodně svalnaté. Jeho nevýhodou je tmavá vlna, která se velmi těžko prodává.
Zájem českých spotřebitelů o maso, zejména o jehňata do 50 kilogramů a stáří jednoho roku je největší na velikonoce a vánoce. Ovce do 20 kilogramů se většinou vyvážejí do Německa, Rakouska, Itálie a Řecka.
Ceny jehněčího v českých supermarketech jsou velmi vysoké, protože se dováží z Bolívie, které není tak svalnaté jako maso od českých chovatelů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *