Krize v tureckém drůbežářství má dramatický dopad na vývoz

V Ankaře se sešli k mimořádnému jednání představitelé vlády se zástupci drůbežářského sektoru.

Chtějí nalézt východisko z krize, do níž se drůbežářské
firmy dostaly následkem exploze nákazy ptačí chřipkou, která zemi zasáhla koncem minulého roku. Po třech úmrtích na aviární influenzu klesla v Turecku spotřeba drůbežího masa až o 70 procent. Vláda zvažuje pomoc drůbežářskému sektoru do tří miliard dolarů. Drůbežářský sektor hraje v rámci turecké ekonomiky významnou úlohu s ročním obratem kolem tří miliard dolarů. Chov drůbeže a prodej drůbežích produktů poskytuje v Turecku obživu asi půl milionu osob, od chovatelů přes dopravce po prodejce. Roční spotřeba drůbežího masa na obyvatele se před epidemií ptačí chřipky pohybovala v Turecku kolem 13 kilogramů, za stejnou dobu zkonzumoval průměrný Turek 115 vajec. V roce 2004 přitom šlo na export do zahraničí téměř milion tun drůbežího masa a navíc i další produkty jako například vejce a peří. V nejbližších dnech má Ankara dostat v rámci programu Světové banky finanční půjčky a dary v hodnotě 35 milionů dolarů. Projekt je zaměřen na zlepšení infrastruktury v drůbežářském sektoru. Evropská komise chce věnovat 80 milionů eur na pomoc všem zemím zasaženým ptačí chřipkou; počítá s výraznou dotací i Turecku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *