Kvalita krmiv hospodářských zvířat a bezpečnost potravin

Školení o GMP proběhne 10. 9. 2008 na MZLU Brno

Krmiva pro zvířata tvoří důležitý článek ve výrobním řetězci potravin, a proto mají přímý vliv na kvalitu a bezpečnost potravin živočišného původu. Konzumenti masa, mléka a vajec očekávají, že průmysl a maloobchod budou dodávat zboží vysoké kvality. Důvěra spotřebitelů však v důsledku četných incidentů týkajících se potravin značně poklesla, což je jedním z důvodů proč se Svaz výrobců krmiv (het Productschap voor Diervoeder – PDV) rozhodl, že průmysl vyrábějící krmiva pro zvířata musí ručit za kvalitu a bezpečnost svých produktů.
Podniky ze sektoru krmiv pro zvířata mohou přejít k modelu Good Manufacturing/Managing Praktice (správné výrobní/řídicí praxi) a s jeho pomocí dokázat, že krmiva pro zvířata a používané složky pro tato krmiva splňují zákonné předpisy a další požadavky neobsažené v zákoně, sjednané s ostatními subjekty řetězce. Školení o GMP (Good Manufacturing/Managing Praktice) – bezpečnost krmiv se bude k tomuto účelu konat na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně-Černých Polích 10. září 2008.

GMP úprava je konkrétně určena pro potravinářské podniky, které dodávají své zbytkové produkty do sektoru výroby krmiv pro zvířata. Pro dodávky podnikům vyrábějícím krmiva pro zvířata a obchodníkům se surovinami musí dodavatelé krmiv či surovin minimálně splňovat podmínky úpravy GMP, která se vyznačuje následujícími znaky:
• Požadavky na interní systém zabezpečení jakosti v podniku
• Uplatnění principů HACCP z důvodu garantování bezpečnosti potravin
• Generické podmínky a pravidla řízení v procesu vývoje, včetně tracking, tracing a recall
• Garance zákonných (EU), jakož i zákonem neupravovaných norem produktů (dohodnutých se subjekty řetězce)
• Předepsaná minimální frekvence šetření (vč. monitoringu).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *