Kvalita potravin na Slovensku

Nadnárodní potravinářské firmy zásobují Slovensko méně kvalitními výrobky stejné značky ve srovnání se zahraničními, například v Rakousku. Tomuto problému čelí nejen Slovensko, ale i další státy střední a východní Evropy.

Výrazné rozdíly ovlivňující kvalitu byly zjištěny téměř u poloviny mezinárodních produktů. Byl potvrzen zejména nižší podíl masa a vyšší podíl tuků, používaní umělých náhrad cukru, vyšší obsah konzervačních látek, včetně nižší gramáže výrobků.Výsledky laboratorních testů potvrdilo slovenské ministerstvo zemědělství ve spolupráci s veterinární a potravinářskou správou. Slovenští inspektoři nakoupili produkty stejné značky a názvu v Bratislavě a v obchodech v Rakousku blízko hranic se Slovenskem. V neprospěch produktů prodávaných na Slovensku dopadly především nealkoholické nápoje, koření, čaje a výrobky z masa. Ceny testovaných výrobků Slovenské úřady nesrovnávaly. Slovensko v loňském roce, během svého předsednictví v Radě EU, upozornilo Evropskou komisi na dvojí kvalitu potravin.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *