Likvidace páteří zvýší náklady na svoz SRM

ČR byla Evropskou unií zařazena podle rizika výskytu BSE do třetí třídy z pěti možných. To znamená, že páteř skotu patří do rizikového materiálu a musí se oddělit. Řezníci se netají tím, že se o dodatečné náklady sníží farmářská cena za jatečný skot.

„Jsme opět papežtější než papež,“ zlobí se Jiří Jedlička, ředitel Masny Příbram, která patří mezi přední zpracovatele masa. „Ještě nejsme v Evropské unii a už máme přísnější předpisy, než kdybychom tam byli,“dodal. Doposud svoz rizikového materiálu přišel podle Jedličky příbramskou firmu na 500 korun za kus, nyní se náklady zvýší o dalších 250 korun.
Hovězí páteře patří navíc mezi surovinu, které se ve velké využívá v restauracích a vyvařovnách na vývary. Toto opatření se však nedotkne výrobců masoxu a kořenících směsí na bázi hovězího. „Masox se vyrábí z předního a zadního hovězího masa z certifikovaných českých krav, kosti už do něj nepřijdou,“ uvedl Milan Linka, tiskový mluvčí z firmy Vitana.
Zdroj: Moje noviny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *