Masné výrobky vizuálně vyhovují, jejich složení je horší

Zatímco při kontrolách přímo v prodejnách zjistili kontroloři nevyhovující chuť či vzhled u 15 výrobků ze 616, v laboratořích neprošlo svým složením ze 64 vzorků 42 procent.

Podle výroční zprávy SZPI firmy přidávaly do výrobků nedovoleně drůbeží maso. Pracovníci SZIP loni nejčastěji kontrovali maso a masné výrobky, mléčné výrobky, cukrovinky a ovoce a zeleninu. Inspektoři nevynechali ani studenou kuchyni a víno, ale i další potraviny. V maloobchodech a velkoskladech provedli přes 14.000
kontrol, přes 3300 vzorků nevyhovovalo. V roce 2003 kontrolovala SZPI 12.600 maloobchodů i velkoskladů. Výrobci loni přidávali do masných poživatin vodu, případně ošidili procentický obsah tuku či masa. Při plošných kontrolách
SZPI ověřuje, zda firmy mohou vybrané lahůdky označovat svými názvy, například lovecký salám, špekáčky či dunajská klobása. Např. játrová paštika může být vyrobena pouze z vepřového masa a vepřových jater. Nelze tak používat jiné druhy ani strojně oddělené maso, tzv. separát. Paštika patří mezi masné výrobky – konzervy a musí se prodávat balená od výrobce. Na pultech se ale objevují i nebalené paštiky s přívlastky kachní či provensálská. Právě toto neúplné nebo chybné označení patří mezi nejčastější nedostatky při inspekčních kontrolách.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *