Medúzy, hmyz a mikrořasy

Tempura z naložených medúz, muffiny z hmyzu a nudle z mikrořas by mohly tvořit jídelníček budoucnosti. Mouka z hmyzu (především cvrčků a kobylek) nejrůznějších odstínů od žluté po hnědou, těstoviny z mikrořas zelenomodré barvy a sušené či naložené medúzy prezentují vydatné zdroje proteinů.

Nové možnosti výživy budou představeny i na letošní Světové výstavě EXPO 2015 v Miláně, která proběhne od 1. května do 31. října na téma „Uživit planetu, energie pro život“. Tyto potraviny jsou v západním světě nové, avšak na východě Asie a v Latinské Americe již dávno rozšířené. Mikrořasy byly známy již Aztékům. Mikrořasy, zejména mořské, mají vysokou nutriční hodnotu a některé druhy jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, které prospívají mozku a srdci. Laboratorními testy lze odlišit případné toxické druhy. Stejné hodnoty má hmyz, především cvrčkové a kobylky, jejichž nutriční hodnota se liší podle toho, jak jsou vyvinuté. Platí to i pro larvy brouků, které mají jiné množství proteinů a minerálních solí než dospělí jedinci. Z hmyzu se vyrábí především mouka, která by mohla nahradit rybí moučku v potravě pro zvířata. Někteří producenti tuto mouku vyzkoušeli při přípravě muffinů. Specialisté zkoumají nutriční vlastnosti nových potravin a po schválení, které učiní Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), se mohou pokrmy budoucnosti objevit v supermarketech.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *