Množství pesticidů v potravinách stoupá

Evropské komise odhalila pesticidy ve 35 procentech vzorků jídla v 15 členských zemích, přitom ve 4,5 procentech případů překročila jejich koncentrace povolené limity. Nejhůř jsou na tom Belgičané - pesticidy byly objeveny ve 46 procentech vzorků a limity byly překročeny v 8,6 procenta případů.

Ani jeden případ překročení limitů nebyl nalezen ve Švédsku, Nizozemsku, Itálii, Irsku, Finsku a Rakousku. Nadměrná míra pesticidů byla zjištěna často také v Řecku (7,5 procenta) a v Německu (5,5). Belgický tisk zjistil, že nejčastěji se pesticidy nachází v pomerančích, v okurkách, v zelených salátech a ve zmrazeném hrášku, ovšem nejvýrazněji limit překračoval italský rajčatový protlak, určený zřejmě pouze na export, protože v Itálii kontrolován nebyl. Belgická ministryně zdravotnictví a životního prostředí Magda Aelvoetová slíbila rychlá opatření k nápravě situace.
Evropský parlament schválil minulý týden rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi, aby urychlila vyhodnocování chemikálií používaných v zemědělství, zakázala ty nejnebezpečnější a navrhla od příštího roku pro celou EU program postupného snižování použití pesticidů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *