Mražené potraviny si mohli lidé poprvé koupit před 85 lety

Zajít si do obchodu a koupit mraženou zeleninu, rybí filé nebo polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech 20. století to byla úplná novinka, kdy obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts si mohli poprvé koupit zamrazené potraviny.

 

Pokusy se zmrazováním potravin existovaly již dříve, ale teprve Clarence Birdseye začátkem 20. století zjistil, že nejlepších výsledků je dosaženo, když je potravina zmražena rychle na velmi nízkou teplotu. Birdseye svou doměnku ověřil v Arktidě, kde během rybaření s kanadskými domorodými Inuity zjistil, že ryba, kterou chytil při extrémně nízkých teplotách a která ihned zmrzla, později chutnala téměř jako čerstvá.
Po návratu do USA přišel na to, jak dosáhnout rychlého a hlubokého zmrazení uměle. Nejdříve narážel na nedůvěru zákazníků a jeho první společnost zbankrotovala. Počátkem 30. let prodal Birdseye svůj patent a nadále se zabýval jeho zdokonalováním. Jeho jménem je značena jedna z neprodávanějších amerických značek mražených potravin.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *