Nadlimitní množství melaminu nebylo v ČR zjištěno

Všechny výrobky ze zemí EU i mimo EU byly negativní.

Státní veterinární správa ČR zveřejnila již 13. října výsledky prvních osmnácti vyšetření mléčných výrobků na obsah melaminu – všechny výrobky ze zemí EU i mimo EU byly negativní.

Nyní uvádíme výsledky dalších 54 vyšetření na melamin, která na základě požadavků krajských veterinárních správ uskutečnili ve Státním veterinárním ústavu v Praze. Na základě rozhodnutí Milana Maleny, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, odebírali inspektoři vzorky především mléčných výrobků, kdy bylo v Číně a potom i v jiných zemích zjištěno nadlimitní množství. Prověřeno bylo 27 vzorků mléčných výrobků včetně kojenecké výživy, a to jak z domácí produkce, tak například z Velké Británie, Německa, Holandska, Chorvatska, Francie, Rakouska, Španělska, ale i Turecka. Všechny výrobky splňovaly limit, tj. v tomto případě hluboko pod povolený 2, 5 miligramů melaminu na kilogram.

Kromě toho se orgány státního veterinárního dozoru soustředily i na jiné výrobky, kde by bylo možné vyšší množství obsaženého melaminu očekávat. Prověřili jsme 27 vzorků ryb a výrobků z nich, tj. zejména panagase, tresky, makrely, ale i tyčinek surimi či sépiových kroužků, především původem z jihovýchodní Asie (Čína, Vietnam). Ani u těchto produktů nebylo zjištěno nadlimitní množství melaminu.

Laboratorní vyšetření na obsah melaminu byla provedena ve Státním veterinárním ústavu Praha, ale je možné je zajistit i ve SVÚ Jihlava a Olomouc.

Na základě uvedených výsledků veterinárních vyšetření, i podle zjištění ostatních dozorových orgánů, zejména Státní zemědělské a potravinářské inspekce, se ukazuje, že melamin v ČR neoohrožuje zdraví lidí. Na základě systému rychlého varování RASFF Státní zemědělská a potravinářská inspekce řešila 20 balení závadných bonbónů.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *