Nakládání s vedlejšími živočišnými produkty

Evropská komise a evropský úřad EFSA připravují legislativu

Orgány EU se začaly zabývat problematikou vedlejších živočišných produktů, kterých se ročně ve zpracovatelském průmyslu jako jsou jatka, chovy hospodářských zvířat, mlékárny a zpracovatelské potravinářské podniky vyprodukuje až 15 milionů tun. Mezi tyto vedlejší produkty patří kůže, kosti, odřezky masa, střeva, krev, odpad z mlékáren, uhynulá zvířata apod. Liší se tak od hlavních produktů, které jsou určené k výživě lidí např. maso, vejce, mléko, med, apod.
Vedlejší produkty se využívají k technickým účelům nebo se neškodně likvidují. Vzhledem k velkému množství těchto „odpadů“, přijala Evropská komise legislativní návrh, který má zjednodušit administrativu, stanovit jasná kritéria zpracování a také vymezit kompetence dozorových orgánů. Protože prioritním hlediskem je chránit zdraví spotřebitelů, ochrana životního prostředí i zvířat, bude se návrhem zabývat také EFSA – Evropský úřad pro potraviny v Parmě a SCCP – Vědecký výbor pro spotřebitelské produkty.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *