Nebezpečné okurky a kysané zelí z Polska

Kyselina mravenčí je konzervační látka, v potravinářství je ale zakázána. V současnosti se používá například jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. stažení potraviny Kvašené okurky v slano-kyselém nálevu 650 g, označené datem použitelnosti do 28. 5. 2012, země původu Polsko, výrobce: Przedsiebiorstwo Produkcyjno – Handlowe „JARYS“ Jan Micyk, Chodóv 27, 32-250 Charsznica, Polsko. Výrobek nevyhověl ve znaku obsah kyseliny mravenčí, který byl v odebraném vzorku zjištěn v množství 710mg/kg.

Inspekce dále stejnému obchodníkovi nařídila stažení potraviny Kysané zelí ve slaném nálevu 1 kg, označené datem použitelnosti do 30. 04. 2012, země původu Polsko, výrobce: Przedsiebiorstwo Produkcyjno – Handlowe „JARYS“ Jan Micyk, Chodóv 27, 32-250 Charsznica, Polsko. Výrobek nevyhověl ve znaku obsah kyseliny mravenčí, který byl v odebraném vzorku zjištěn v množství 1780 mg/kg.

Tím, že uvedené potraviny obsahují kyselinu mravenčí, která není vyhláškou č. 4/2008 Sb. povolena, byly výrobky vyhodnoceny jako nevhodné k lidské spotřebě z důvodu kontaminace cizorodou látkou. Oba výrobky byly dnes vloženy do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF.

Zdroj: SZPI, Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí SZPI

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *